hand made by Nikaja

hand made by Nikaja
hand made by Nikaja

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Miękkie pyszne pierniczki - domki, choinki, ludziki, bałwanki, gwiazdki:)

Witajcie, tym razem nie szyłam, a piekłam:) Chciałam się z Wami podzielić przepisem na miękkie pierniczki z mąką pełnoziarnistą. Nie trzeba ich przygotowywać na długo przed świętami (choć oczywiście można) i nie potrzebują czasu oraz wyszukanych zabiegów, by zmiękły. Wychodzą pyszne, aromatyczne i mięciutkie, w sam raz na słodką przekąskę na długie jesienno-zimowe wieczory, a niektórym uda się przetrwać w puszce aż do Świąt:)

Pierniczki robiłam oczywiście z córką:) Natasza miała okazje wałkować prawdziwe ciasto i wycinać pierniki foremkami. Wcześniejsze zabawy z zestawem do pieczenia ciastek z filcu, który uszyłam Jej prawie rok temu, zdały egzamin, bo świetnie poradziła sobie z prawdziwym ciastem:) Tutaj podaje link do tamtego postu -  zestaw do pieczenia z filcu 

Trochę pierników ozdobiłam lukrem, ale my jemy te bez lukru albo oblane gorzką czekoladą. Zrobię jeszcze z gorzką czekoladą i mielonymi orzechami, chodzi mi o to, żeby była to jak najzdrowsza wersja:)

Zapraszam do wypróbowania przepisu na pierniki, który znajduje się na końcu postu. Pozdrawiam Was ciepło i smacznie:)



Przepis na pierniczki:

Składniki na ok. 40 szt. Proponuję jednak od razu, co najmniej, podwoić składniki:)

* 100g masła

* 170g miodu naturalnego

* 100g cukru trzcinowego (brązowego)

Wszystko razem podgrzewać w rondelku do rozpuszczenia, następnie wystudzić.

* 1 jajko i 1 żółtko

* 350g mąki pszennej - (użyłam pół na pół pszennej zwykłej i pszennej pełnoziarnistej)

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 łyżka przyprawy do piernika

* 1 czubata łyżka ciemnego gorzkiego kakao

Jajko i żółtko ubić w misce, dodać mąkę przesianą z proszkiem, przyprawami i kakao, wlać wystudzoną masę miodową i dokładnie wyrobić miękkie ciasto. Będzie dość kleiste, więc dosypujemy mąkę do czasu, aż uda nam się uzyskać pierwszą kulę.

Ciasto w postaci 2-3 kulek (aby łatwiej było je rozwałkować), wstawić w misce do lodówki na 2-3 godziny.

Wałkować na grubość ok. 5-6 mm (będzie miękkie, w razie potrzeby podsypywać naprawdę minimalną ilością mąki).

Piec 10 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu pierniczki są miękkie, później twardnieją i znowu robią się miękkie, gdy zamkniemy je w szczelnym pojemniczku np. z dodatkiem 2-3 plasterków jabłka. 

Smacznego:)

 

2 komentarze:

  1. O jak fajnie Marta , że wróciłas. Twoja mała modelka urosła i jest równie słodka jak te pierniczki. Dzięki za przepis , w przyszłym roku może wykorzystam.
    Zdrowych i Radosnych Świat

    OdpowiedzUsuń