Witajcie po krótkiej przerwie, dzisiaj nie będzie o szyciu, a zaczynam nowy cykl postów z pomysłami na zdrowe posiłki dla dzieci:) Na straganach zrobiło się kolorowo, sezon na owoce
i warzywa się zaczyna, trzeba to wykorzystać:) My otwieramy właśnie sezon truskawkowy, więc dzisiaj pierwszy przepis z tymi owocami. Kasza jaglana z truskawkami:) Nataszy bardzo smakowała:)
Kaszę wrzucamy do wrzącej wody (na szklankę kaszy dajemy niecałe 3 szklanki wody). Gotujemy pod przykryciem przez 15–20 minut na małym ogniu, żeby zapobiec przywieraniu ziarenek do garnka. Gdy już woda wsiąknie w ziarno (po około 15 minutach), wyłączamy źródło ciepła i przykrywamy na kilka minut. Tak przygotowana kasza jest gotowa do spożycia. Można ją zmiksować żeby uzyskać krem jaglany.
Mleko migdałowe - przygotowanie:
Dla starszych dzieci nie trzeba przecedzać. Mleko migdałowe mogą pić dzieci już od 10-12 m-ca życia, a nawet wcześniej. Mleko jest pyszne i zdrowe.
Jeśli mamy już gotowy krem jaglany i mleko migdałowe to mieszamy lub miksujemy je z łyżką tahini oraz miodu, dodajemy umyte, pokrojone truskawki i gotowe:)
Kasza jaglana (krem jaglany) z mlekiem migdałowym i truskawkami:) - przepis
Składniki: kasza jaglana, migdały, tahini (pasta sezamowa), miód, truskawki
Kasza jaglana - gotowanie:
Przed
gotowaniem kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy na drobnym sicie zimną
wodą albo można płukać parę razy w naczyniu, a następnie odsączyć wodę.
Kaszę wrzucamy do wrzącej wody (na szklankę kaszy dajemy niecałe 3 szklanki wody). Gotujemy pod przykryciem przez 15–20 minut na małym ogniu, żeby zapobiec przywieraniu ziarenek do garnka. Gdy już woda wsiąknie w ziarno (po około 15 minutach), wyłączamy źródło ciepła i przykrywamy na kilka minut. Tak przygotowana kasza jest gotowa do spożycia. Można ją zmiksować żeby uzyskać krem jaglany.
Mleko migdałowe - przygotowanie:
1.
Szklanka migdałów blanszowanych (zalewamy migdały wrzątkiem i
po 5-10 min. obieramy z łupinek) lub w ostateczności migdały w płatkach
2.
Obrane migdały zalewamy przegotowaną wodą i moczymy przez noc lub ok. 8 godzin
3.
Rano migały blendujemy lub miksujemy
4.
Dla smaku i słodyczy możemy podczas blendowania dodać kilka sztuk
daktyli, stewię, syrop klonowy, melasę lub miód
5.
Mleko kilkakrotnie przelewamy (przecedzamy) przez sito wyłożone gazą/tetrą i wyciskamy.Dla starszych dzieci nie trzeba przecedzać. Mleko migdałowe mogą pić dzieci już od 10-12 m-ca życia, a nawet wcześniej. Mleko jest pyszne i zdrowe.
Jeśli mamy już gotowy krem jaglany i mleko migdałowe to mieszamy lub miksujemy je z łyżką tahini oraz miodu, dodajemy umyte, pokrojone truskawki i gotowe:)
Teraz trochę informacji o kaszy
jaglanej, żeby zachęcić tych, którzy nie jedzą tej kaszy:
Kasza jaglana to bogactwo witamin i
składników mineralnych
Pozyskiwana jest z prosa, nazywana była
kiedyś „królową zbóż”. Jest bardzo smaczna i niezwykle
zdrowa.
Kasza jaglana:
- jest lekkostrawna i bardzo odżywcza.
- zawiera dużo witamin z grupy B
(tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas
pantotenowy).
- obfituje w składniki mineralne,
takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.
- nie zawiera glutenu, tak więc można
ją polecać osobom z celiakią i alergiami, ale również wprowadzać
do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych.
- jest zasadotwórcza, co jest bardzo
korzystne, szczególnie jeśli dieta obfituje w pokarmy kwasotwórcze.
- według medycyny chińskiej wykazuje
właściwości ocieplające. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony
organizm.
- zawiera rzadko występującą w
produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na
stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz
utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając
odkładaniu się w nich cholesterolu.
- jest bogata w antyoksydanty, czyli
substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.
Moja córka je kaszę jaglaną w formie
kaszki od 6 miesiąca życia. Kupowałam i mogę polecić kaszkę
firmy Holle. Produkt przeznaczony jest dla dzieci już od 4 miesiąca
życia. Nie zawiera glutenu, białka mleka ani cukru, wyprodukowana
jest z pełnoziarnistej mąki prosa. Jest łatwa i szybka do
przygotowania, wystarczy zalać ją ciepłą wodą lub mlekiem. Nie
trzeba jej gotować tak jak kaszy.
Polecam Wam kaszę jaglaną i
pozdrawiam ciepło:)
Uwielbiam kasze jaglana i manna :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńJa zawsze stroniłam od wszelkiego rodzaju kasz - bo nie znałam.
Może czas spróbować.:)