hand made by Nikaja

hand made by Nikaja
hand made by Nikaja

wtorek, 9 czerwca 2015

Syrop i miodek z pędów sosny:) jak zrobić?

Witajcie Kochani po małej przerwie w pisaniu bloga, spowodowanej głównie tym, że nie było czasu na szycie. Prawie cały wolny czas spędzałam na działce przy robieniu grządek, kopaniu, sianiu, sadzeniu, plewieniu, podlewaniu itd. Robiłam dużo rzeczy nie związanych z szyciem i postanowiłam, że jak już kiedyś pisałam rozszerzę tematykę bloga i pokażę też inne "prace ręczne mamy" oraz moją nową pasje jaką jest działka - ogródek działkowy, warzywno-owocowy, ale dzisiaj i tak będzie z innej beczki, bo o pędach sosny:)  
Miesiąc maj to doskonała pora na zbiór świeżych pędów sosny, z których pozyskać możemy bardzo zdrowy syrop. Co ważne, uzyskany syrop i wykorzystane już pędy mogą stanowić bazę dla nalewki - sosnówki:)
Zrobiłyśmy z Nataszą syrop i miodek sosnowy, który wspomaga odporność, pomaga w przeziębieniu, grypie czy kaszlu. Jest bardzo łatwy w wykonaniu, gdyż praktycznie robi się sam :) Nasze największe zadanie to uzbieranie młodych pędów sosny podczas spaceru. Zbierane w maju pędy są szczególnie bogate w olejki eteryczne, witaminę C i sole mineralne. To sprawia, że syrop ma działanie wykrztuśne i przeciwbakteryjne. Można go stosować nawet u małych dzieci. 

Syrop z pędów sosny polecany jest przy takich dolegliwościach jak:
  • infekcje górnych dróg oddechowych;
  • przeziębienie, grypa;
  • kaszel;
  • chrypka;
  • katar.
Poniżej przepisy i zdjęcia zrobione, gdy syrop już zaczął się tworzyć:)

Przepis na syrop sosnowy:

Składniki:
- świeżo zebrane pędy sosny
- cukier trzcinowy
 składniki w proporcji wagowej 1:1

1. Pędy sosny najlepiej jest zbierać na początku i w pierwszej połowie maja, jednak do końca miesiąca można jeszcze znaleźć pędy, które nadadzą się na syrop. Są to jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupiną (łuską). Szukać trzeba średniej długości pędów bez wykształconych jeszcze igieł, powinny mieć do 10-12 cm długości. 
Żeby zbierać młode pędy sosny, należy mieć zezwolenie od leśnika i najlepiej zbierać nie więcej niż kilka z jednego drzewa, aby nie osłabić sosny.
Muszą to być jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/przepis-na-syrop-z-sosny-jak-zrobic-syrop-z-mlodych-pedow-sosny_41536.html
jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupink

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/przepis-na-syrop-z-sosny-jak-zrobic-syrop-z-mlodych-pedow-sosny_41536.html
jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/przepis-na-syrop-z-sosny-jak-zrobic-syrop-z-mlodych-pedow-sosny_41536.html
2. Ścinamy je małym sekatorem, a następnie oczyszczamy z brązowych łupinek, tyle ile się da, nie myjemy ich.
3. Oczyszczone pędy sosny układamy w dużym słoju, przesypując kolejne warstwy cukrem i lekko je ugniatając.
4. Słoika nie zakręcamy a tylko przykrywamy gazą i na nią zakładamy gumkę recepturkę lub przykrywamy nakrętką, ale nie zakręcamy szczelnie.
5. Odstawiamy słoik na słoneczny parapet na ok. 3-4 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem.
6. Po ok. miesiącu kiedy na dnie słoja zbierze się dużo gęstego płynu odcedzamy go przez gazę lub gęste sitko, wyciskamy mocno resztki pędów i zlewamy syrop do wyparzonych butelek lub słoików.
7. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu lub w lodówce.

 Przepis na miodek sosnowy:

Składniki:
- świeżo zebrane pędy sosny
- miód prosto z pasieki (najlepiej od zaprzyjaźnionego pszczelarza)
składniki w proporcji mniej więcej 1:1
 

1. Do wykonania miodu sosnowego potrzebujemy młodych pędów sosny lub szyszek. Oczyszczamy je i wrzucamy do słoika. 
2. Zalewamy je płynnym jeszcze miodem lub gdy miód jest już skrystalizowany można go podgrzać, wkładając słoik z miodem do garnka z ciepłą wodą (jej temperatura nie powinna przekraczać 25 stopni C) i mieszając drewnianą łopatką. Pamiętajmy, że miód po podgrzaniu do temperatury powyżej 40 st. C traci swoje właściwości.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/naturalny-miod-jak-rozpoznac-prawdziwy-miod_41604.html
3. Całość odstawiamy na ok. 2-4 tygodnie. Po tym czasie warto miód przelać przez sito lub gazę, ponieważ będzie w nim sporo paproszków. Miód zyska ciekawy smak oraz zdrowotne właściwości zarówno miodu jak i sosny.
4. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu lub w lodówce.

Z uzyskanego syropu i wykorzystanych już pędów można przygotować nalewkę sosnową, ale o tym napiszę więcej innym razem.
Co prawda maj już się skończył, ale może przepis komuś się kiedyś przyda:) pozdrawiam Was ciepło:)

2 komentarze:

  1. W przyszłym roku muszę zrobić ten syropek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja w ubiegłym roku inaczej trochę robiłam..troszkę słoiczków mi zostało, a w tym roku niestety brakło na to czasu, ale w przyszłym myślę wypróbować Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń