hand made by Nikaja

hand made by Nikaja
hand made by Nikaja

środa, 21 maja 2014

Kasza jaglana (krem jaglany) z mlekiem migdałowym i truskawkami:)

Witajcie po krótkiej przerwie, dzisiaj nie będzie o szyciu, a zaczynam nowy cykl postów z pomysłami na zdrowe posiłki dla dzieci:) Na straganach zrobiło się kolorowo, sezon na owoce i warzywa się zaczyna, trzeba to wykorzystać:) My otwieramy właśnie sezon truskawkowy, więc dzisiaj pierwszy przepis z tymi owocami. Kasza jaglana z truskawkami:) Nataszy bardzo smakowała:)

Kasza jaglana (krem jaglany) z mlekiem migdałowym i truskawkami:) - przepis

Składniki: kasza jaglana, migdały, tahini (pasta sezamowa), miód, truskawki

Kasza jaglana - gotowanie:
Przed gotowaniem kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy na drobnym sicie zimną wodą albo można płukać parę razy w naczyniu, a następnie odsączyć wodę.
Kaszę wrzucamy do wrzącej wody (na szklankę kaszy dajemy niecałe 3 szklanki wody). Gotujemy pod przykryciem przez 15–20 minut na małym ogniu, żeby zapobiec przywieraniu ziarenek do garnka. Gdy już woda wsiąknie w ziarno (po około 15 minutach), wyłączamy źródło ciepła i przykrywamy na kilka minut. Tak przygotowana kasza jest gotowa do spożycia. Można ją zmiksować żeby uzyskać krem jaglany.

Mleko migdałowe - przygotowanie:
1. Szklanka migdałów blanszowanych (zalewamy migdały wrzątkiem i po 5-10 min. obieramy z łupinek) lub w ostateczności migdały w płatkach
2. Obrane migdały zalewamy przegotowaną wodą i moczymy przez noc lub ok. 8 godzin
3. Rano migały blendujemy lub miksujemy
4. Dla smaku i słodyczy możemy podczas blendowania dodać kilka sztuk daktyli, stewię, syrop klonowy, melasę lub miód
5. Mleko kilkakrotnie przelewamy (przecedzamy) przez sito wyłożone gazą/tetrą i wyciskamy.
Dla starszych dzieci nie trzeba przecedzać. Mleko migdałowe mogą pić dzieci już od 10-12 m-ca życia, a nawet wcześniej. Mleko jest pyszne i zdrowe. 

Jeśli mamy już gotowy krem jaglany i mleko migdałowe to mieszamy lub miksujemy je z łyżką tahini oraz miodu, dodajemy umyte, pokrojone truskawki i gotowe:) 

Teraz trochę informacji o kaszy jaglanej, żeby zachęcić tych, którzy nie jedzą tej kaszy:
Kasza jaglana to bogactwo witamin i składników mineralnych
Pozyskiwana jest z prosa, nazywana była kiedyś „królową zbóż”. Jest bardzo smaczna i niezwykle zdrowa.
Kasza jaglana:
- jest lekkostrawna i bardzo odżywcza.
- zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy).
- obfituje w składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. 
- zawiera sporo lecytyny poprawiającej pamięć i obniżającej poziom cholesterolu. 
- jest także bogatym źródłem witaminy E opóźniającej starzenie się organizmu. 
- nie zawiera glutenu, tak więc można ją polecać osobom z celiakią i alergiami, ale również wprowadzać do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych. 
- jest zasadotwórcza, co jest bardzo korzystne, szczególnie jeśli dieta obfituje w pokarmy kwasotwórcze.
- według medycyny chińskiej wykazuje właściwości ocieplające. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm.
- zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu.
- jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.

Moja córka je kaszę jaglaną w formie kaszki od 6 miesiąca życia. Kupowałam i mogę polecić kaszkę firmy Holle. Produkt przeznaczony jest dla dzieci już od 4 miesiąca życia. Nie zawiera glutenu, białka mleka ani cukru, wyprodukowana jest z pełnoziarnistej mąki prosa. Jest łatwa i szybka do przygotowania, wystarczy zalać ją ciepłą wodą lub mlekiem. Nie trzeba jej gotować tak jak kaszy.

Polecam Wam kaszę jaglaną i pozdrawiam ciepło:)

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kasze jaglana i manna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie.
    Ja zawsze stroniłam od wszelkiego rodzaju kasz - bo nie znałam.
    Może czas spróbować.:)

    OdpowiedzUsuń