hand made by Nikaja

hand made by Nikaja
hand made by Nikaja

czwartek, 30 stycznia 2014

Upiekłam i uszyłam ciasteczka:)

Upiekłam i uszyłam ciasteczka:) nie wiem, z których córka ucieszyła sie bardziej:) ale powiedziała, że i te i te są pyszne:) Przepisy na ciasteczka zamieszczam poniżej:) 
Pomysł ten bierze udział w konkursie: przepis na słodką chwile na blogu Odkrywcza Mama:) 


Przepisy:)
 
Ciasteczka owsiane z rodzynkami, suszonymi morelami, orzechami, sezamem i czekoladą
 
składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (żytniej, pszennej, orkiszowej)
  • garść rodzynek
  • garść suszonych moreli
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • 2 duże czubate łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1/3 kostki masła Lurpak
  • gorzka czekolada min. 70 % kakao
  • opcjonalnie kakao naturalne
Przygotowanie:
Do miski wrzucić płatki owsiane, mąkę, sezam, zarodki pszenne, kawałki gorzkiej czekolady lub/i kakao oraz sparzone i posiekane rodzynki, morele i orzechy włoskie, wszystko ze sobą połączyć. Do suchych składników dodać roztopione masło, miód i jajko, wszystko dokładnie wymieszać.
Uformować na papierze do pieczenia ciasteczka i piec ok. 20-25 min. w temp 180 stopni C w zależności od grubości ciasteczek.

Ciasteczka do zabawy z filcu

  
składniki:
  • filc w różnych odcieniach koloru brązowego, beżowego i pomarańczowy
  • nitki w podobnych kolorach
  • igła do szycia
  • nożyczki
Przygotowanie:
Z filcu wycinamy kółka po 2 szt. z tego samego koloru, do ozdabiania wycinamy polewę czekoladową, kawałki czekolady, moreli i rodzynki itp. :) Przyszywamy ręcznie ozdoby do jednego kawałka, zszywamy ze sobą dwa kawałki dookoła, wypełniamy ciastko watą lub innym miękkim wypełniaczem i zaszywamy. Ciasteczka dajemy dziecku żeby samodzielnie je upiekło w swoim piekarniku:)

Smacznego:)


3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja Marta .....codzienie mnie zadziwiasz .......musze kiedys upiec te Twoje ciasteczka dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń