hand made by Nikaja

hand made by Nikaja
hand made by Nikaja

środa, 28 maja 2014

Etui na telefon z filcu - szare z wilkiem:)

Witajcie:) ostatnio rzadziej jestem na blogu, bo nie miałam czasu na ręczne robótki, ale już powstają nowe rzeczy. Uszyłam niedawno etui na wymiankę truskawkową (pierwszy raz biorę udział w blogowej wymianie), ale o tym będzie post 1 czerwca:) Dzisiaj pokażę Wam moje etui na telefon, zrobiłam je ok. pół roku temu. W całości jest uszyte ręcznie, z motywem wyjącego wilka do księżyca:)

środa, 21 maja 2014

Kasza jaglana (krem jaglany) z mlekiem migdałowym i truskawkami:)

Witajcie po krótkiej przerwie, dzisiaj nie będzie o szyciu, a zaczynam nowy cykl postów z pomysłami na zdrowe posiłki dla dzieci:) Na straganach zrobiło się kolorowo, sezon na owoce i warzywa się zaczyna, trzeba to wykorzystać:) My otwieramy właśnie sezon truskawkowy, więc dzisiaj pierwszy przepis z tymi owocami. Kasza jaglana z truskawkami:) Nataszy bardzo smakowała:)

Kasza jaglana (krem jaglany) z mlekiem migdałowym i truskawkami:) - przepis

Składniki: kasza jaglana, migdały, tahini (pasta sezamowa), miód, truskawki

Kasza jaglana - gotowanie:
Przed gotowaniem kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy na drobnym sicie zimną wodą albo można płukać parę razy w naczyniu, a następnie odsączyć wodę.
Kaszę wrzucamy do wrzącej wody (na szklankę kaszy dajemy niecałe 3 szklanki wody). Gotujemy pod przykryciem przez 15–20 minut na małym ogniu, żeby zapobiec przywieraniu ziarenek do garnka. Gdy już woda wsiąknie w ziarno (po około 15 minutach), wyłączamy źródło ciepła i przykrywamy na kilka minut. Tak przygotowana kasza jest gotowa do spożycia. Można ją zmiksować żeby uzyskać krem jaglany.

Mleko migdałowe - przygotowanie:
1. Szklanka migdałów blanszowanych (zalewamy migdały wrzątkiem i po 5-10 min. obieramy z łupinek) lub w ostateczności migdały w płatkach
2. Obrane migdały zalewamy przegotowaną wodą i moczymy przez noc lub ok. 8 godzin
3. Rano migały blendujemy lub miksujemy
4. Dla smaku i słodyczy możemy podczas blendowania dodać kilka sztuk daktyli, stewię, syrop klonowy, melasę lub miód
5. Mleko kilkakrotnie przelewamy (przecedzamy) przez sito wyłożone gazą/tetrą i wyciskamy.
Dla starszych dzieci nie trzeba przecedzać. Mleko migdałowe mogą pić dzieci już od 10-12 m-ca życia, a nawet wcześniej. Mleko jest pyszne i zdrowe. 

Jeśli mamy już gotowy krem jaglany i mleko migdałowe to mieszamy lub miksujemy je z łyżką tahini oraz miodu, dodajemy umyte, pokrojone truskawki i gotowe:) 

Teraz trochę informacji o kaszy jaglanej, żeby zachęcić tych, którzy nie jedzą tej kaszy:
Kasza jaglana to bogactwo witamin i składników mineralnych
Pozyskiwana jest z prosa, nazywana była kiedyś „królową zbóż”. Jest bardzo smaczna i niezwykle zdrowa.
Kasza jaglana:
- jest lekkostrawna i bardzo odżywcza.
- zawiera dużo witamin z grupy B (tiamina – B1, ryboflawina – B2, pirydoksyna – B6 oraz kwas pantotenowy).
- obfituje w składniki mineralne, takie jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. 
- zawiera sporo lecytyny poprawiającej pamięć i obniżającej poziom cholesterolu. 
- jest także bogatym źródłem witaminy E opóźniającej starzenie się organizmu. 
- nie zawiera glutenu, tak więc można ją polecać osobom z celiakią i alergiami, ale również wprowadzać do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych. 
- jest zasadotwórcza, co jest bardzo korzystne, szczególnie jeśli dieta obfituje w pokarmy kwasotwórcze.
- według medycyny chińskiej wykazuje właściwości ocieplające. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm.
- zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy. Zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci oraz utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu.
- jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki.

Moja córka je kaszę jaglaną w formie kaszki od 6 miesiąca życia. Kupowałam i mogę polecić kaszkę firmy Holle. Produkt przeznaczony jest dla dzieci już od 4 miesiąca życia. Nie zawiera glutenu, białka mleka ani cukru, wyprodukowana jest z pełnoziarnistej mąki prosa. Jest łatwa i szybka do przygotowania, wystarczy zalać ją ciepłą wodą lub mlekiem. Nie trzeba jej gotować tak jak kaszy.

Polecam Wam kaszę jaglaną i pozdrawiam ciepło:)

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html

Kasza jaglana - wartości odżywcze i składniki mineralne

Jagły to najstarsza znana kasza. Otrzymuje się ją z nasion prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html

sobota, 3 maja 2014

Obiad z filcu do zabawy: ziemniaki, brokuł, kalafior, marchewka i jajko sadzone:)

Witajcie kochani:) Filcowe jedzenie do zabawy szyje dlatego, że chciałam zaopatrzyć kuchenkę córki żywnością do robienia różnych "posiłków". Takie filcowe jedzenie pomaga też uczyć zdrowych nawyków żywieniowych przez zabawę. Dziecko samo przygotowuje przeróżne "potrawy", uczy się nazw warzyw, owoców, różnych dań itp.
Filcowe zabawki są miękkie i nawet jak taka patelnia czy garnek spadnie albo dziecko nim rzuci to nie zrobi sobie krzywdy, więc są także alternatywą dla plastikowych i drewnianych zabawek, które są twardsze. Myślę, też że łatwiej jest uzyskać bardziej naturalny efekt czyli podobny do oryginału:)
Dzisiejszy obiad z filcu jaki uszyłam dla Nataszy to: ziemniaki, różyczki brokuła i kalafiora, kawałki marchewki i jajko sadzone:)
Nasz obiad był z takich samych składników, ale już prawdziwych, warzyw ugotowanych na parze:) Jajko sadzone też na parze (dla dzieci powyżej 10 miesiąca), jeśli ktoś chciałby tak zrobić dla dziecka to podaje przepis jak ja robię. Do garnka gdzie gotuję warzywa na parze, kiedy warzywa zaczynają być miękkie, wkładam na samą górę płaską miseczkę, daję trochę masła i wbijam jajko, przykrywam i czekam aż jajko się zetnie, przerzucam na drugą stronę, w tym czasie warzywa są już miękkie i mamy wszytko gotowe:)
Natasza ugotowała warzywa w swoim garnku, a jajko usmażyła na patelni. 
Te naczynia uszyłam już jakiś czas temu, garnka do gotowania na parze na razie nie chciało mi się szyć, ale pewnie taki też kiedyś zrobię:)

Smacznego i do zobaczenia w kolejnym poście:)

czwartek, 1 maja 2014

Wyniki pierwszego rozdania:)

Witajcie:) Nadeszła pora na wyniki rozdania:) Z Wszystkich osób, które zgłosiły się do udziału w rozdaniu, została wylosowana jedna.
Nie mieliśmy maszyny losującej więc losy zostały zrobione przeze mnie a losowanie było wykonane przez Nataszę:) córka pomieszała losy łyżką i wybrała jeden:)
Nagroda trafi do ... 

PANI KREDKI - blog: http://recyklingownia.blogspot.com/

Gratuluję Zwyciężczyni i  dziękuję Wszystkim, którzy brali udział w tej zabawie:)

Proszę o podanie adresu do wysyłki PANIĄ KREDKĘ - blog: http://recyklingownia.blogspot.com/
Informację o wygranej wysłałam również na Pani e-mail.
Na adres gdzie mam wysłać nagrodę czekam do 11 maja, po tym terminie wylosuję inną osobę ze zgłoszonych.
Czekam na kontakt i pozdrawiam:)